FILM(T)HUIS

Programma

Oktober / November

Bijlmerbios Film(t)huis start op 2 oktober met een maandelijks programma.
Films worden op donderdag en zaterdag vertoont en starten om 19.00 en 21.00 –respectievelijk– 21.15 uur. Reserveer via ‘Tickets en tijden’

Je dient minimaal 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn zodat we op tijd kunnen beginnen.
Om de film goed te kunnen volgen krijg je een koptelefoon. Zo heb je geen last van geluid uit het restaurant. Je kunt vooraf of na de film gebruik maken van een drankje of hapje bij restaurant Elixer.

Martin Luther King vs. the FBI (premiére)

Martin Luther King vs the FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

Extra vertoning bij OBA Bijlmerplein op 28 oktober, 19.00 uur. Inlooptijd 18.30 uur
Martin Luther King vs the FBI krijgt een speciale vertoning bij de Openbare Bibliotheek Bijlmerplein, gevestigd Bijlmerplein 393. Hiervoor wordt een voorprogramma georganiseerd door Smib University, waarin wordt gesproken over tegenwerkingen door media en autoriteiten van black liberation movements. Ook hiervoor kunt u reserveren via ‘Tickets en tijden’.

The Man Who Sold His Skin

In The Man Who Sold His Skin wordt Sam Ali van zijn grote liefde gescheiden en ontvlucht Syrië. Hij ontmoet de beroemde en provocerende kunstenaar Jeffrey Godefroi, die van ongebruikelijke objecten waardevolle kunst maakt. Hij biedt Sam de mogelijkheid naar Europa te kunnen reizen door zijn rug beschikbaar te stellen als levend kunstwerk. De vrijheid die hij dacht te vinden, blijkt schijn. Kan hij aan zijn eigen lichaam ontsnappen?
The Man Who Sold His Skin werd genomineerd voor Beste Buitenlandse Film bij de Oscars.

I Care A Lot

In I Care A Lot is Marla Grayson (Rosamund Pike) een wettelijke voogd voor bejaarden, die zelf niet langer in staat zijn om hun eigen financiën te beheren. Marla heeft een groot talent om de wet in haar eigen voordeel te gebruiken en in het nadeel van haar klanten. Maar wanneer Marla in contact komt met Jennifer Peterson beseft ze al snel dat uiterlijk bedrieglijk kan zijn. Terwijl Marla krampachtig vasthoudt aan haar ongrijpbare ‘American Dream’, staat haar een ijzingwekkend avontuur te wachten.

10 Songs for Charity (premiére)

10 Songs for Charity is een modern muzikaal sprookje over vrouwenhandel. Twee zusjes uit Lagos, komen via Nigeriaanse vrouwenhandelaren terecht in de illegale prostitutie, in België. Ze delen een flat in een grauwe buitenwijk met drie andere vrouwen, net als zij op zoek naar meer welvaart en geluk. Ze doorstaan de uitbuiting en vernederingen met humor, veerkracht en gezang tot het hen op een dag teveel wordt, ze in opstand komen en hun woede van zich af zingen.

Extra vertoning bij OBA Bijlmerplein op 25 november, 19.00 uur. Inlooptijd 18.30 uur
10 Songs for Charity krijgt een speciale vertoning bij de Openbare Bibliotheek Bijlmerplein, gevestigd Bijlmerplein 393. Hierin wordt gesproken over het verhaal achter de film, over de relatie Europa Afrika. Met o.a. filmmaker Karin Junger. Ook hiervoor kunt u reserveren via ‘Tickets en tijden’.

Doculab Suriname

In november viert Suriname z’n onafhankelijkheid. Speciaal hiervoor worden meerdere documentaires vertoont die de rijke historie en cultuur belichten. De documentaires bestaan uit drie blokken van elk twee films.

Blok 1 – ‘Hidden World’ en ‘The Sea Washes over Me’. Over het overdragen van de Marron cultuur aan jongeren en de aanpak van een watersnoodramp.

Blok 2 – ‘I am a Village’ en ‘Frits de Gids’. Over het dorp Gran Kreek, de mogelijk volgende president van Suriname en het hebben van twee vrouwen.

Blok 3 – ‘Kownu Oloisi Lasi’ en ‘Je kan toch lezen…’. Over de traditie van Kaseko Jazz en de kennis over de roerige jaren ’80 in Suriname.

Op donderdag 25 november -de onafhankelijkheidsdag van Suriname- is er een speciaal nagesprek bij Lola Buitenpost over het doorgeven van cultuur en tradities.

The United States vs Billie Holiday

Billie Holiday is één van de grootste jazz-muzikanten aller tijden. Door haar nummer Strange Fruit, waarin ze een aanklacht doet tegen rassenongelijkheid en racistisch geweld, werd ze jarenlang het doelwit van de Federal Department of Narcotics. De zwarte undercover-agent Jimmy Fletcher, met wie ze een tumultueuze relatie kreeg, werd op haar afgestuurd om haar te betrappen op het bezit van drugs. In The United States vs Billie Holiday zien we haar eindeloze strijd met verslaving, roem en een hartverscheurende liefde.

Op zondag 14 november is er een speciale vertoning bij Lola Buitenpost met na de film live Jazz.

Gagarine

Gagarine is een intrigerend drama met een magisch realistisch randje. Gebaseerd op, en gefilmd in samenwerking met, de bewoners van het inmiddels gesloopte Cité Gagarine in Parijs, vertelt de film het verhaal van een gemeenschap die haar thuis verliest, maar verbonden blijft in solidariteit. Youri, 16 jaar, is opgegroeid in Cité Gagarine, de enorme rode bakstenen woonwijk van Ivry-sur-Seine, aan de buitenste rand van Parijs. Hij droomt ervan om ruimtevaarder te worden. Wanneer hij hoort dat Gagarine met de sloop wordt bedreigd, besluit Youri in verzet te komen. Met de hulp van Diana (Lyna Khoudri, The French Dispatch, Houssam (Jamil McCraven, Nocturama) en de andere inwoners probeert hij de sloop tegen te houden en daarmee zijn ‘ruimteschip’ te redden.

Maandoverzicht

Za 23 okt
19:00 – The man who sold his skin
21:00 – Martin Luther King VS FBI

Do 28 okt
19:00 – I care a lot
21:15 – The man who sold his skin
Bij OBA Bijlmerplein
19:00 – Martin Luther King VS FBI

Za 30 okt
19:00 – Ten songs for Charity
21:15 – The man who sold his skin

Do 4 nov
19:00 – Doculab Suriname Blok 1
21:00 – Ten songs for Charity

Za 6 nov
19:00 – Ten songs for Charity
21:00 – The US vs Billie Holiday

Do 11 nov
19:00 – Doculab Suriname Blok 2
21:00 – Gagarine

Za 13 nov
19:00 – Gagarine
21:00 – Do Not Hesitate

Zo 14 nov
15:00 – The US vs Billie Holiday + Live Jazz

Do 18 nov
19:00 – Doculab Suriname Blok 3
21:00 – Do Not Hesitate