FILM(T)HUIS

Programma

April / Mei

Bijlmerbios Film(t)huis is op 2 oktober 2021 gestart met een maandelijks programma bij Lola Buitenpost, Egeldonk 50.

TUSSEN JUNI EN AUGUSTUS 2022 ZIJN WE MET ZOMERRECES EN IS ER GEEN REGULIER FILMHUIS PROGRAMMA.

Tickets kunnen alleen online besteld en betaald worden.
Kom bij voorkeur 10 minuten voor aanvang, zodat je eventueel nog een drankje kunt meenemen en we op tijd kunnen beginnen.
Om de film goed te kunnen volgen kun je een koptelefoon gebruiken. Zo heb je geen last van geluid uit het restaurant. Je kunt vooraf of na de film eten bij restaurant Elixer.

Summer of Soul

Summer of Soul is een meeslepende documentaire, deels muziekfilm, deels historisch verslag van een episch evenement dat de zwarte cultuur vierde. Gedurende zes weken in de zomer van 1969 werd het Harlem Cultural Festival gefilmd in Mount Morris Park (nu Marcus Garvey Park). De film bevat nooit eerder vertoonde concertoptredens van onder anderen B.B. King, Nina Simone, Sly & The Family Stone, Gladys Knight & The Pips en Stevie Wonder. Summer of Soul werd op het Sundance filmfestival bekroond met de publieks- en juryprijs.
Za 28 mei 19.45 | Zo 29 mei 15.00

Les Olympiades

Les Olympiades is een bitterzoete stadssymfonie. In Les Olympiades, een wijk in het 13e arrondissement van Parijs, ontmoeten we drie jonge vrouwen en een man. Ze staan midden in het leven als vrienden, soms geliefden, maar vaak als allebei. De jongeren ontdekken wat moderne liefde is, waarin vriendschap en liefhebben dichter bij elkaar liggen dan ooit. Les Olympiades werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes, waarbij de film de prijs won voor Beste Soundtrack.
Do 5 mei 19.45 | Za 7 mei 19.00 | Za 14 mei 21.00 | Zo 22 mei 15.00

Silence of the Tides

Silence of the Tides is een intens cinematografisch portret waarin de continue ‘ademhaling’ van het Waddengebied centraal staat. Een film die in- en uitademt met de getijden van het Werelderfgoed, een van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent. Een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Een poëtische overpeinzing zonder voice-overs of interviews tegen een overweldigend decor van lucht, water, wind, mist en voortdurend veranderend licht.
Do 10 mrt 19.45 | Za 19 mrt 19.00 | Zo 20 mrt 15.00 | Zo 27 mrt 15.00 | zo 10 apr 15.00 | za 16 apr 19.00

Op Zo 20 en 27 maart is er bij deze film ook een speciaal Waddenzee lentemenu, als onderdeel van ons filmmenu programma ism restaurant Elixer

Rafiki

‘Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenoten,’ maar Kena en Ziki verlangen naar meer. Ondanks de politieke strijd tussen hun families weigeren de meiden zich uit elkaar te laten drijven. Ze helpen elkaar om hun dromen te verwezenlijken, wat niet altijd gemakkelijk is in de conservatieve omgeving waarin ze leven. Wanneer de liefde tussen hen opbloeit, worden ze gedwongen te kiezen tussen hun geluk of hun veiligheid.
‘Afrobubblegum’ noemt regisseur Wanuri Kahiu haar stijl. Het staat, in de woorden van de jonge maker zelf, voor “vrolijke, krachtige en frivole Afrikaanse kunst”. Net als de twee personages moest de film zelf ook nogal wat weerstand overwinnen toen die door de Keniaanse censors werd verboden. Kahiu vocht de beslissing aan en kreeg gelijk van het Keniaanse Hooggerechtshof.
Zo 3 apr 15.00 uur

Deze film wordt exclusief op zondag 3 april, 15.00 uur vertoond. Voor deze vertoning is Marleen Creton de host. De vertoning is een samenwerking tussen Stadsdorp Goud en Bijlmerbios.

Boom in Amsterdam

Dagelijks wordt er alarm geslagen over de gevolgen van klimaatverandering en het uitsterven van organismen. Deze documentaire met bomen in de hoofdrol –waaronder de ‘Boom die alles zag’ tijdens de Bijlmerramp– sluit aan bij de noodzaak van meer blijvende aandacht voor de boom in ons leefklimaat. Verassende verhalen van stadsbewoners, schrijvers en wetenschappers over de betekenis en het belang van bomen vastgelegd op film.
‘Boom in Amsterdam’ zal het beeld van een boom als straatmeubilair waar je je fiets aan vast zet en voor mannen in hoge nood blijvend veranderen.
Ma 18 apr 13.00 met paasbrunch | Za 23 apr 19.00

De film zal op 18 april (tweede paasdag) als randprogrammering een brunch en een Q&A hebben met de regisseur en een aantal hoofdrolspelers in de film.

The worst person in the world

Julie wordt bijna dertig, maar kan geen genoegen nemen met haar leven. Wanneer ze dertig wordt, besluit Julie meer uit het leven te halen en zet ze een punt achter haar stabiele relatie met de 45-jarige succesvolle schrijver Aksel. Ze ontmoet de jongere en knappe Eivind, met wie ze zich in een nieuw avontuur stort. De film is een geestig portret van een fladderende millennial die niet kan kiezen, maar ook een wezenlijke zoektocht naar de scharnierpunten van het bestaan. The Worst Person in the World is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival 2021. Actrice Renate Reinsve won er de Palm voor Beste Actrice.
Za 9 apr 18.45 | Za 16 apr 21.15 | za 23 apr 21.00 | Do 28 apr 19.45

Madres Paralelas

Met Madres Paralelas komt de Spaanse meester Pedro Almodóvar opnieuw met een fascinerende blik op moeders en moederschap. Na het grote succes van het autobiografische Dolor y Gloria maakt Almodóvar vrouwen weer het middelpunt van zijn werk met prachtige rollen van Penélope Cruz en Milena Smit. Twee vrouwen, Janis (Penélope Cruz) en Ana (Milena Smit), bevallen tegelijkertijd in hetzelfde ziekenhuis. Beiden zijn alleenstaand en ongepland zwanger. Janis, van middelbare leeftijd, is blij, maar de jonge Ana is bang en onzeker. De weinige woorden die de vrouwen wisselen, vormen de basis voor een band die hun levens later een beslissende wending zal geven. De film was de openingsfilm op het Filmfestival van Venetië waar Penelope Cruz werd onderscheiden als Beste Actrice.
Do 14 apr 19.45 | Zo 17 apr 15.00 | Zo 8 mei 15.00 | Za 14 mei 18.45 | Za 21 mei 18.45 

Freestyle – The Art of Rhyme

In deze veelgeprezen en bekroonde documentaire over de underground hiphopcultuur van de jaren negentig in de Verenigde Staten wordt de wereld van de geïmproviseerde rap explosief verkend. Vol met zeldzame archiefbeelden van enkele van de meest spectaculaire MC’s die ooit de microfoon hebben gezegend. De docu neemt ons mee op een reis door de niet eerder onderzochte dimensies van hiphop als een spirituele en gemeenschappelijke kunstvorm. De film combineert het beste van onafhankelijke arthouse cinema met het hiphop-mixtape-formaat en bevat legendarische battles van New York tot Los Angeles. De artiesten die in de film te zien zijn, van Mos Def via Wu-Tang Clan tot Notorious BIG, geven een uniek inkijkje in een van de minst bekende gezichten in de muziek: improvisatie en creativiteit.
Za 2 april 19.45 uur

Regisseur Kevin John Fitzgerald zal aanwezig zijn. Na afloop is er een Q&A met hem. Vooraf aan de hoofdfilm wordt de trailer van zijn nieuwe film ‘The Art of Dance’ tonen, een film die volgend jaar uitkomt. Deze vertoning is een samenwerking tussen Africadelic, Black Soil en Bijlmerbios.

Shabu

Shabu (14) is een lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij tijdens een joyride de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname. Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zou het lukken om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken? Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken. Een grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden.
Zo 24 april 15.00 | Za 7 mei 21.00 | Do 19 mei 19.45 | Do 26 mei 19.45

De vertoning op 24 april is een voorpremiere en gratis toegankelijk. Er is hierbij eenmalig gelegenheid om met regisseur Shamira en hoofdrolspeler Shabu te praten over de film.

Kinderfilm – Ook muizen gaan naar de hemel

Ook muizen gaan naar de hemel is een prachtige stop-motionfilm voor de hele familie over een muis en een vos die samen in de hemel terecht komen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de gezworen vijanden. Na een onverwacht ongeluk komen een jonge muis met een opvliegend karakter en een onzekere vos samen in de dierenhemel terecht. In deze nieuwe wereld moeten ze leren hun natuurlijke instincten te bedwingen om met elkaar de uitdagingen van deze prachtige, maar spannende omgeving aan te gaan. Hun reis is vol gevaren en verrassingen, maar tijdens hun avonturen worden ze de beste vrienden.
vrij 27 mei 15.30.

Deze film wordt eenmalig vertoond op vrijdag 27 mei. De vertoning is een samenwerking tussen G-buurt Moving Forward en Bijlmerbios.

The Man with the Answers

De 22-jarige Victor woont met zijn grootmoeder in een Grieks kustplaatsje. Na haar plotselinge overlijden springt hij in een oude auto met als einddoel Beieren, waar zijn moeder woont. Op de veerboot naar Bari ontmoet hij Matthias. Victor zit niet echt op gezelschap te wachten, maar Matthias weet hem te verleiden een ​​lift te geven. De ogenschijnlijke tegenpolen worden op hun roadtrip uit hun comfortzone gehaald maar langzaam groeit ook de aantrekkingskracht.
Zo 1 mei 15.00 

Deze film wordt exclusief op zondag 1 mei, 15.00 uur vertoond. Voor deze vertoning verzorgd Collin Edson de randprogrammering. De vertoning is een samenwerking tussen Stadsdorp Goud en Bijlmerbios.

West Side Story

West Side Story, geregisseerd door Steven Spielberg, speelt zich af in 1957 in New York en toont het klassieke verhaal van heftige rivaliteit en jeugdige liefde. In deze nieuwe verfilming van de bekende musical schitteren onder anderen Ansel Elgort (Tony), Rachel Zegler (María), Ariana DeBose (Anita), David Alvarez (Bernardo) en Mike Faist (Riff).
Do 7 apr 19.45 | Do 21 apr 19.45 

Programma overzicht

Za 2 apr
19:45 uur – Freestyle – The Art of Rhyme

Zo 3 apr
15.00 uur – Rafiki

Do 7 apr
19.45 uur – West Side Story

Za 9 apr
18.45 uur – The worst person in the world
21.15 uur – Flee

Zo 10 apr
15.00 uur – Silence of the Tides

Do 14 apr
19.45 uur – Madres Paralelas

Za 16 apr
19.00 uur – Silence of the Tides
21.15 uur – The worst person in the world

Z0 17 apr
15.00 uur – Madres Paralelas

Ma 18 apr (tweede paasdag)
13.00 – Boom in Amsterdam

Do 21 apr
19.45 uur – West Side Story

Za 23 apr
19.00 uur – Boom in Amsterdam
21.00 uur – The worst person in the world

Zo 24 apr
15.00 uur – Shabu voorpremiere

Do 28 apr
19.45 uur – The worst person in the world

Za 30 apr
Geen film

Zo 1 mei
15.00 uur – The Man with the Answers

Do 5 mei
19.45 uur – Les Olympiades

Za 7 mei
19.00 uur – Les Olympiades
21.00 uur – Shabu

Zo 8 mei (Moederdag)
15.00 uur – Madres Paralelas

Do 12 mei
19.45 uur – The worst person in the world

Za 14 mei
18.45 uur – Madres Paralelas
21.00 uur – Les Olympiades

Zo 15 mei
15.00 uur – Madres Paralelas

Do 19 mei
19.45 uur – Shabu

Za 21 mei
14.00 – 17.00 uur – ABFF (Amsterdams BuurtFilmFestival)
18.45 uur – Madres Paralelas
21.00 uur – The worst person in the world

Zo 22 mei
15.00 uur – Les Olympiades

Do 26 mei
19.45 uur – Shabu

Vr 27 mei (kinderfilm)
15.30 uur – Ook muizen gaan naar de hemel

Za 28 mei
19.45 uur – Summer of Soul

Zo 29 mei
15.00 uur – Summer of Soul