FILM(T)HUIS

Programma

December

Welkom bij het film(t)huis van Zuidoost.

Elke donderdag- en zaterdagavond tonen we vanaf 19.45 uur een film, incidenteel ook op andere momenten.

Tickets kunnen alleen online of via pin betaald worden / Tickets only online and pin 
Kom bij voorkeur 10 minuten voor aanvang, zodat je eventueel nog een drankje kunt meenemen en we op tijd kunnen beginnen.
Om de film goed te kunnen volgen kun je een koptelefoon vragen. Zo heb je geen last van eventueel geluid uit het restaurant. Je kunt vooraf of na de film eten bij restaurant Elixer.

Food Forest

Docu | 1h 02 min – Dutch/French spoken, English subtitling
Louis onderzoekt hoe je voedsel kan produceren in samenwerking met de natuur. Omdat de gangbare landbouw op grenzen botst, zijn we als samenleving gebaat bij een andere manier van landbouw. Louis komt uit bij voedselbossen en ontdekt het potentieel van dit systeem om én voedsel te produceren én de biodiversiteit te vergroten én antwoorden te vinden voor de klimaatuitdaging. Én … hoe je ook als mens en maatschappij zelf baat kan hebben bij deze manier van voedsel produceren.
De documentaire toont een rijkdom aan bomen, struiken, groenten, fruit en laat zien welke natuurlijke processen aan de basis liggen van dit voedselsysteem.
Do 1 dec

Na de film vindt er een gesprek plaats over beheer en onderhoud van voedselbossen in Amsterdam Zuidoost. De film wordt vertoond ism de Tuinen van Brasa, de Voorbeeldige Voedseltuin en restaurant Elixer.

Deux

Drama | 1h 35 min – French spoken, Dutch subtitling
De gepensioneerde Madeleine (Martine Chevallier) en Nina (Barbara Sukowa, Hannah Arendt, Romance & Cigarettes) zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet. Voor hun naasten, waaronder Madeleines bemoeizuchtige dochter (Léa Drucker), zijn ze simpelweg buurvrouwen die dezelfde gang delen. In werkelijkheid biedt deze gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar.
Za 3 dec

Na de film is er gelegenheid voor een nagesprek. De film wordt vertoond ism Roze in Verzet en Stadsdorp Goud.

2040

Docu | 1h 32 min – English spoken, Dutch subtitling
Gemotiveerd door zijn zorgen over de planeet die zijn 4-jarige dochter zou erven, begon bekroond regisseur Damon Gameau aan een reis rond de wereld op zoek naar experten en changemakers op het gebied van economie, energie, mobiliteit, landbouw en onderwijs. Steunend op hun expertise, ging hij op zoek naar de beste oplossingen die nu beschikbaar zijn en de gezondheid van onze planeet en de samenlevingen die er afhankelijk van zijn, kunnen verbeteren. Van mariene permacultuur en regeneratieve landbouw tot gedecentraliseerde hernieuwbare energie, ontdekte hij dat mensen over de hele wereld het heft in eigen handen nemen.
Do 8 dec

Na de film is er gelegenheid voor een nagesprek. De film wordt vertoond ism de Groene Hub en Lokaal Geld Zuidoost.

Close

Drama | 1h 45 min – French spoken, English/Dutch subtitling
Leo en Remi, 13, zijn vrienden zo lang ze zich kunnen herinneren. De vriendschap is vrolijk, intens en bovenal onafscheidelijk. Toch lijkt een ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenis genoeg om hen uit elkaar te drijven. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot de moeder van Remi. Lukas Dhont maakt met Close een tedere en aangrijpende film over vriendschap en verantwoordelijkheid. Met zijn tweede film won regisseur Lukas Dhont (Girl) de prestigieuze Grand Prix van het Film Festival Cannes 2022.
Za 1o dec | do 15 dec

August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid

Docu | 1h 19 min – Dutch spoken, no subtitling
August Willemsen (1936-2007) was een vertaler Portugees die onder andere de gedichten van Fernando Pessoa en Carlos Drummond de Andrade ontsloot voor het Nederlandse taalgebied. Daarnaast woonde hij geruime tijd in de Bijlmer. In 2022, vijftien jaar na zijn dood, is het hoog tijd om de eminente vertaler, essayist, schrijver en acteur weer in de schijnwerpers te zetten: De film komt uit met de heruitgave van de bestseller Braziliaanse brieven in Nederland en de Portugese vertaling, Cartas Brasileiras, in Brazilië.
Vooraf aan de film zijn er poëzieoptredens.
2 vertoningen op za 17 dec, 19.00 en 21.15 uur

Speciaal voor de film is er een Braziliaans menu en zijn er cocktails. Om te reserveren voor het menu, neem contact op met restaurant Elixer.

White Balls on Walls (voorpremiere)

Docu | 1h 30 min – Dutch/English spoken, English subtitling
De leus ‘Meet the icons of modern art’ moet van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam worden gekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? In 2019, toen regiseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vindt directeur Rein Wolfs. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand.
Do 22 dec

Nagesprek met o.a. Sarah Vos, Annet Zondervan (CBK Zuidoost) en Charl Landvreugd (Stedelijk Museum)

Three thousand years of longing

Drama | 1h 48 min – English spoken, Dutch subtitling
Wanneer een Britse geleerde (Tilda Swinton) in Istanbul met een antiek, magisch flesje een djinn (Idris Elba) oproept, mag ze drie wensen doen in ruil voor zijn vrijheid. Door jarenlange apathie en isolement twijfelt ze over haar wensen, tot de djinn met zijn verhalen een diep verlangen opwekt, de wens om bemind te worden. Three Thousand Years of Longing is een episch fantasieverhaal van George Miller (‘Mad Max’) dat alle grenzen van tijd en ruimte overschrijdt. Oscarwinnares Tilda Swinton (’The French Dispatch’, ‘Memoria’) en Idris Elba (‘The Avengers’, ‘Luther’) vervullen de hoofdrollen in dit hedendaagse romantische sprookje.
Za 24 dec | do 29 dec

Programma overzicht

Alle films starten om 19.45 uur, behalve daar waar aangegeven

Do 1 dec
Food Forest

Za 3 dec
Deux

Do 8 dec
2040

Za 10 dec
Close

Do 15 dec
Close

Za 17 dec
19.00 – August Willemsen
21.15 – August Willemsen

Do 22 dec
White Balls on Walls

Za 24 dec
Three thousand years of longing

Do 29 dec
Three thousand years of longing