FILM(T)HUIS

Programma

November

Bijlmerbios Film(t)huis is op 2 oktober gestart met een maandelijks programma.
Films met eventueel een voor- of nagesprek worden op donderdag en zaterdag vertoont en starten om 19.00 en 21.00 –respectievelijk– 21.15 uur. Reserveer via ‘Tickets en tijden’

Je dient minimaal 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn zodat we op tijd kunnen beginnen.
Om de film goed te kunnen volgen kun je een koptelefoon gebruiken. Zo heb je geen last van geluid uit het restaurant. Je kunt vooraf of na de film gebruik maken van een drankje of hapje bij restaurant Elixer.

10 Songs for Charity

10 Songs for Charity is een modern muzikaal sprookje over vrouwenhandel. Twee zusjes uit Lagos, komen via Nigeriaanse vrouwenhandelaren terecht in de illegale prostitutie, in België. Ze delen een flat in een grauwe buitenwijk met drie andere vrouwen, net als zij op zoek naar meer welvaart en geluk. Ze doorstaan de uitbuiting en vernederingen met humor, veerkracht en gezang tot het hen op een dag teveel wordt, ze in opstand komen en hun woede van zich af zingen.

Extra vertoning bij OBA Bijlmerplein op 25 november, 19.00 uur. Inlooptijd 18.30 uur
10 Songs for Charity krijgt een speciale vertoning bij de Openbare Bibliotheek Bijlmerplein, gevestigd Bijlmerplein 393. Hierin wordt gesproken over het verhaal achter de film en over mensenhandel. Met o.a. filmmaker Karin Junger. Reserveer hiervoor via ‘Tickets OBA’.

Doculab Suriname

In november viert Suriname z’n onafhankelijkheid. Speciaal hiervoor worden meerdere documentaires vertoont die de rijke historie en cultuur belichten. De documentaires bestaan uit drie blokken van elk twee films.

Blok 1 – ‘Hidden World’ en ‘The Sea Washes over Me’. Over het overdragen van de Marron cultuur aan jongeren en de aanpak van een watersnoodramp.

Blok 2 – ‘I am a Village’ en ‘Frits de Gids’. Over het dorp Gran Kreek, de mogelijk volgende president van Suriname en het hebben van twee vrouwen.

Blok 3 – ‘Kownu Oloisi Lasi’ en ‘Je kan toch lezen…’. Over de traditie van Kaseko Jazz en de kennis over de roerige jaren ’80 in Suriname.

Op donderdag 25 november -de onafhankelijkheidsdag van Suriname- is er een speciaal nagesprek bij Lola Buitenpost over het doorgeven van cultuur en tradities.

The United States vs Billie Holiday

Billie Holiday is één van de grootste jazz-muzikanten aller tijden. Door haar nummer Strange Fruit, waarin ze een aanklacht doet tegen rassenongelijkheid en racistisch geweld, werd ze jarenlang het doelwit van de Federal Department of Narcotics. De zwarte undercover-agent Jimmy Fletcher, met wie ze een tumultueuze relatie kreeg, werd op haar afgestuurd om haar te betrappen op het bezit van drugs. In The United States vs Billie Holiday zien we haar eindeloze strijd met verslaving, roem en een hartverscheurende liefde.

Op zondag 21 november is er een speciale vertoning bij Lola Buitenpost met na de film live Jazz.

Gagarine

Gagarine is een intrigerend drama met een magisch realistisch randje. Gebaseerd op, en gefilmd in samenwerking met, de bewoners van het inmiddels gesloopte Cité Gagarine in Parijs, vertelt de film het verhaal van een gemeenschap die haar thuis verliest, maar verbonden blijft in solidariteit. Youri, 16 jaar, is opgegroeid in Cité Gagarine, de enorme rode bakstenen woonwijk aan de buitenste rand van Parijs. Wanneer hij hoort dat Gagarine met de sloop wordt bedreigd, besluit Youri in verzet te komen. Met de hulp van Diana (Lyna Khoudri), Houssam (Jamil McCraven) en de andere inwoners probeert hij de sloop tegen te houden.

Do Not Hesitate

Tijdens een vredesmissie in het Midden-Oosten zijn drie jonge soldaten op zichzelf aangewezen als hun militaire voertuig met pech midden in de woestijn vast komt te staan. Steeds meer losgezongen van de werkelijkheid proberen de soldaten het hoofd koel te houden. Ze verliezen echter grip op de situatie als ze de 14-jarige Khalil ontmoeten en hij vervolgens weigert te vertrekken. Rampzalige gebeurtenissen stapelen zich op en de soldaten voelen zich gedwongen om de jongen een vijandig gebied in te volgen op zoek naar water. Hun paranoia neemt langzaam maar zeker toe. Waar leidt hij ze eigenlijk naartoe en kunnen ze hem wel vertrouwen?

Small Country: An African Childhood

De tienjarige Gabriel woont in een luxe expatwijk in Burundi: zijn ‘kleine land’. Hij groeit samen met zijn vrienden en kleine zusjes op tot een vrolijk kind. Zijn zorgeloze jeugd komt tot een abrupt einde wanneer in 1993 de spanningen in buurland Rwanda overspringen naar Burundi. Niet alleen zijn familie komt in gevaar, maar ook zijn eigen onschuld.

The Taste Of Desire

The Taste of Desire is een filmische reis rond de wereld, waarin vijf ogenschijnlijk verschillende persoonlijke verhalen met elkaar verbonden raken door ieders unieke band met de oester. Van een burlesque-danser uit New York met haar beruchte oester-act tot twee Franse Michelin-ster chef-koks, die proberen te ontkomen aan de stress op de werkvloer in een door egocentrisme gedreven vakgebied. Door hun ambities en existentiële angsten bloot te leggen, drijft de complexiteit van het menselijk verlangen dat hieraan ten grondslag ligt naar de oppervlakte. Hoe ver zijn we bereid te gaan om onze verlangens te bevredigen? En kunnen ze ooit écht worden vervuld?

Op zondag 19 december is er een speciale vertoning waarbij er een voor- en naprogramma is, aangevuld met een varieté aan oesterhapjes

Bigger Then Us

De Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (20) komt al jaren in actie tegen plasticvervuiling en met groot succes; op jonge leeftijd is ze erin geslaagd het eiland Bali vrij te maken van plastic tasjes. Samen met Melati staat er een krachtige generatie op die als doel heeft de wereld te herstellen. Bigger Than Us toont de intrigerende en ontroerende reis van Melati waarbij ze andere jonge changemakers ontmoet die hun leven wijden aan een betere toekomst. Zij zetten zich in voor onder meer mensenrechten, het klimaat, vrijheid van meningsuiting en toegang tot onderwijs en voedsel. Van de favela’s van Rio tot afgelegen dorpen in Malawi, op geïmproviseerde boten aan de kust van het eiland Lesbos tot Indiaanse ceremonies in de bergen van Colorado. Bigger Then Us toont de kracht van jongeren voor het streven naar een betere wereld!

Filmmenu

Speciale actie voor de hele maand november.
Restaurant Elixer en Bijlmerbios slaan de handen in elkaar.
Een 3-gangen menu + film naar keuze voor € 37,50
Reserveer je plek bij Elixer vooraf : +316 21966195

Maandoverzicht

Do 25 nov
19:00 – Doculab Suriname Blok 3 + nagesprek

Do 25 nov OBA Bijlmerplein
19:00 – Ten songs for Charity + nagesprek

Za 27 nov
19:00 – Do Not Hesitate
21:00 – The US vs Billie Holiday

Do 2 dec
19:00 – Gagarine
21:00 – The US vs Billie Holiday

Za 4 dec
19:00 – Gagarine
21:00 – Do Not Hesitate

Do 9 dec
19:00 – Bigger Then Us
21:00 – Small Country: An African Childhood

Za 11 dec
19:00 uur – Small Country: An African Childhood
21:15 uur – Bigger Then Us

Do 16 dec
19:00 uur – Taste of Desire
21:00 uur – Bigger Then Us

Za 18 dec
19:00 uur – Taste of Desire
21:00 uur – Bigger Then Us

Zo 19 dec
14:00 uur – Taste of Desire met voor- en naprogramma en met variété aan oesterhapjes 

Do 23 dec
19:00 uur – Taste of Desire
21:00 uur – Small Country: An African Childhood

Let op! Er wordt nog gewerkt aan een speciaal kerstprogramma. Houdt ons dus in de gaten via social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief

Do 30 dec
19:00 uur – Taste of Desire
21:00 uur – Small Country: An African Childhood